Obama vedie rebríček najvplyvnejších ľudí sveta časopisu Forbes

06.12.2012 Celý región

New York 5. decembra (TASR) - Politici majú väčšiu moc ako podnikatelia, ukázal nový rebríček najvplyvnejších ľudí sveta v roku 2012, ktorý dnes zverejnil časopis Forbes. V prvej desiatke najvplyvnejších ľudí je šesť hláv štátov a rebríček vedie prezident USA Barack Obama, informovala agentúra Reuters.

Forbes vybral do rebríčka 71 najvplyvnejších ľudí z približne 7,1 miliardy obyvateľov sveta.

V prvej desiatke sú tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin, saudskoarabský kráľ Abdalláh a britský premiér David Cameron.

Z podnikateľov sa najvyššie, na miesto štvrtého najvplyvnejšieho človeka sveta, dostal spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates. V prvej desiatke sú ďalej predseda rady guvernérov Federálneho rezervného systému USA (FED) Ben Bernanke a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

Tohtoročný rebríček zaznamenal výmenu stráží v dvoch najvplyvnejších krajinách sveta, USA a Číne, citovala agentúra Reuters výkonného šéfredaktora Forbesu Michaela Noera. Upozornil, že čínsky prezident Chu Ťin-tchao, ktorý bol pred rokom treťou najvplyvnejšou osobou sveta, z rebríčka vypadol, pretože vo funkcii končí a jeho nástupca, Si Ťin-pching, obsadil deviate miesto.

Zo zoznamu vypadli aj americkí ministri financií a zahraničných vecí, Timothy Geithner a Hillary Clintonová, ktorí už oznámili, že nebudú v Obamovej druhej vláde.

Hoci väčšinu rebríčka tvoria volení či menovaní politici a podnikatelia, pápež Benedikt XVI. je na piatom mieste.

Najmladším človekom v zozname najvplyvnejších je 28-ročný zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg a najstarším 81-ročný tlačový magnát Rupert Murdoch, ktorí obsadili 25. a 26. miesto.

Nový francúzsky prezident Francois Hollande je na 14. mieste, spoluzakladatelia Google Larry Page a Sergey Brin sú na 20. priečke a iránsky duchovný ajatolláh Alí Chameneí je 21., dodal Reuters.
 

Vyberte región